tirsdag 19. juni 2007

Jag är i kents hemland. Kul, va'?

Klokka halv seks måndag morgon peip mobilalarmen og noko nytt og ukjent tok til. Fridtun starta reisa til Stockholm. Eit trevekerskurs i svensk språk og litteratur, med svenskar og danskar og finnar omkring på alle kantar. Jössånöfyse. Det er fali', det, ville Ludvig sagt. For litt skummelt er det sjölvsagt. Heldigvis er Silje med, vi möttest på Gardermoen i halv åtte-tida. Eg hadet-nussa frökna mi, og gav mig iväg.

Förre laurdag fekk eg ei genial spörjebok av min kjäre. Vi hade varit tillsammans i nio månader, förstås. Ei quizbok av Hegge, Uri og Lomheim. Det er klart ho heiter Quizleis. Boka, altså. Silje og eg varma opp til sommarkurset med språkspörsmål. Triveleg, det også.

Resan gick strålande, fast på flytoget anade Silje uglar i mosen. När vi körde in mot centralstationen kom det en röst på högtalaren som sade något så som: "Mina damar och herrar. Hjärtligt välkomna till Stockholm. Tack för att ni har valt att resa med Fly-Express-etellerannat, det raskaste och mest miljövänliga sättet att ta sig in til staden. Jag, Karin Alvtegen, hoppas Ni får et trevligt besök i Stockholm, jag önskar Er varmt välkomna, och hoppas Ni får några riktig goda dagar här i Stockholm" - då utbröt Silje "Ka i.. er vi på spa, eller?!" Kanske var det et "have-to-be-there-moment", men det var jäkla roligt. Jag skrattade. På bildet ser ni dom långa rulltrapporna som finns överallt i staden.








Sidan strevde vi oss opp til Universitetet, fekk nyklar av Ulrika ("hon skötar dom praktiska sakerna vid kursen, vi har någon annan som skötar det opraktiska" - Mr. R. Palm), og kom oss opp til Lappkärsberget, eller Lappis. Ein diger studentby. Ja visst. Greitt. Men rommet mitt lukta (og såg ut) som eit renseanlegg. Fy fasan. Skrekkbilete m.m. kjem snart. Ulrika fekk ein avlöpsfyr til å rensa opp diverse greier på badet, så no kan eg leva med forholda. Det verste var eigentleg fotspora i stövet - under senga! Eg böygde meg for å sjå kor mange hybelkaninar som var under der, men såg i staden fem tär og resten av eit fotblad. Fy farao, vad hemskt.









På kvelden var det ertsoppa med fläsk, öl och punsj, på riktig svensk vis. Ålreite greier. Etterpå satt vi ein gjeng og skravla like ved universitetsinngangen, og gjett kva vi fekk sjå! Ein bataljon ROTTER som sprang omkring utanfor, hit og dit, rundt omkring, med dei nakne halane sine. Fysjom.

I dag har vi hatt nokre introduksjonstimar og vore på vandring i staden. Gamla stan var görfin, Silje og eg har allereie planlagt å dra inn om ikkje lenge for å sjå meir og kolla småbutikkane i bydelen.

Gravstenen tilhøyrer Cornelis Vreeswijk. I det gule huset har Carl Michael Bellman budd.







No må eg ta kvelden, for datasalen stenger straks.

Hejdå på badrummet, som jag brukar säga.

10 kommentarer:

Anonym sa...

HEI i sviden!
Joda, Stockholm er nok fin selv om innkvarteringen hørtes røten ut. Hils Silje. Jeg er såvidt innom Trondheim på veien fra Gjøvik til Lillehammer. Har aldri reist så langt for en korøvelse! Vi schnakkas!

Anonym sa...

Væv. Du er ein seriøs songar. Slik er det berre. Ta ein trall neste gong vi møtast.

Anonym sa...

Du får ta mæ me dit en gang:)

Savne dæ!

Anonym sa...

Självklart, min fru.

Anonym sa...

Håper du får det fint i stockholm selvom det er fotspor under senga.. hvis du har noen dager fri, og penger til det er det bare å sette seg på toget til borås. =)

Anonym sa...

Vent,
jag är full, ska
ll
kommentera i morgon.

Anonym sa...

tack, mari! har tenkt på deg, men veit ikkje om det blir tid, tyvärr! vi har så himla mycket att göra. men jag ska säga till om det blir tid.

svante: eg ventar i spenning.

Anonym sa...

Haha, jeg har også sett rotter. Men det var i India, og mye mer på sin plass enn i vakra Stocholm. Tror du indiske rotter og svenske rotter forstår hverandre?

Hoppas ni njuter av den svenska sommaren!

Anonym sa...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.

Anonym sa...

nej, jag tror dom svenska rottorna är alldeles för dumma. dom fattar ju inget. inte engång at Fridtun & Co gärna vil sitta ifred på en utebenk och äta sin lunch utan att ha fete kladdar springande runt benen.

men annars: god sommar til dich!